I dag er det tre store aktører som dominerer konsollmarkedet – Sony, Microsoft og Nintendo. Markedet har vært preget av dramatiske endringer gjennom årene, og det er mange som har spådd at det ikke ville være noe marked for spillkonsoller i fremtiden. Nå er det dessuten noen som mener at Microsoft sin neste konsollgenerasjon egentlig er en PC, og den neste Playstation-generasjonen vil også benytte seg av standardiserte komponenter. Nintendo er samtidig et eksempel på en mer klassisk tilnærming, selv i Nintendo Switch benyttes for eksempel proprietære minnekort.

Fordeler med konsoll

Fordelene og ulempene med konsoller som PlayStation eller Xbox vil på mange måter selvfølgelig reflektere de samme faktorene som fordeler og ulemper med PC.

  • En stor fordel med konsollene er at de er standardiserte. Det betyr at spill alltid vil kjøre likt, og det er forutsigbart hvordan opplevelsen vil være.
  • En stund etter lansering er prisen for en konsoll vanligvis en god del billigere enn en PC. Hvis man sammenligner ytelse er det ikke sikkert at prisen er lavere per enhet ytelse, men det er ikke alltid merkbart.
  • På alle de tre store plattformene finnes det eksklusive spillserier. Det er kanskje ikke en fordel i seg selv at disse spillene bare er tilgjengelige på en plattform, men det gjør uten tvil plattformene mer attraktive.

Ulemper med konsoll

En konsoll kan vanligvis ikke oppgraderes i noe særlig grad, og sammen med lukkede økosystemer kan det være en ulempe for noen:

  • Hvis man kjøper en gitt konsoll, som for eksempel en PlayStation 4, er det ikke mulig å oppgradere denne til en neste generasjons konsoll. Samtidig har konsollene ofte relativt lang levetid mellom generasjonene.
  • Sammenlignet med en PC er det selvfølgelig mye mer begrenset hva man egentlig kan gjøre på en konsoll. En godt utstyrt spill-PC vil ha nok kraft til alt fra musikkproduksjon til videoklipping.
  • Det kan være vanskelig å koble til tastatur og mus, så for noen mer konkurransepregede spill er det PC som er den foretrukne plattformen.

Det er viktig å huske på at det er mange spillere som velger å både ha en PC og kanskje dessuten flere konsoller. Derfor vil de spesifikke fordelene og ulempene på en plattform ikke ha noe å si, men det er heller spillutvalget som er avgjørende.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *